Vader

Veel van mijn cliënten komen voor een Reikibehandeling ‘om zich even te ontspannen’. Even een uurtje voor zichzelf. Als ik vraag of ze nog wensen hebben voor de behandeling, of er bijvoorbeeld iets in hun lichaam de aandacht vraagt, vertellen ze regelmatig over ‘onverklaarbare’ pijn in hun lichaam.

Eenmaal op de tafel doe ik altijd hetzelfde: ik leg mijn handen vijf minuten op vaste posities op het geklede lichaam. Voor de meeste mensen is het een vreemde gewaarwording om zich zo ontspannen te voelen, zo veel rust in het hoofd te ervaren terwijl ze niks ‘doen’. En ik ogenschijnlijk ook niet. De tweede keer is altijd anders. Mensen zijn opener. Ze weten wat er gaat komen. Dan laten de lichamen de vermoeidheid toe van het drukke leven, van de stress, van het harde werken. Als ik vraag of ze het altijd gedaan hebben, zo hard werken, komen er prachtige en pijnlijke herinneringen aan vroeger naar boven. Negen van de tien keer beschrijven ze het gevoel van het kind dat hard werkte om gezien te worden door hun vader. Of een afwezige vader die ze gemist hebben.

De vader staat symbool voor ‘gezien worden’. Van je vader krijg je daadkracht en ambitie mee. Als jij je vader verwijt dat hij jou niet ziet, ontstaat vaak een grenzeloos verlangen om je maatschappelijk te bewijzen en erkenning te zoeken. En als jij vervolgens je vader afwijst omdat hij het in jouw ogen niet goed heeft gedaan, installeer je onbewust bij jezelf wat je afwijst in je vader. Lijk je juist steeds meer op hem.

Ik combineer Reikibehandelingen graag met systemische coaching omdat het zachte en effectieve manieren van heling zijn die elkaar mooi aanvullen. In mijn systemische coaching werk ik niet alleen met het gezien worden door de vader, maar juist met het omgekeerde: om de vader te zien voor wie hij is. De mooie kanten en de minder mooie. Het product dat hij is van zijn opvoeding. De tijd waarin hij leefde. De relatie met je moeder. Als je uitzoomt en het hele plaatje kunt zien is het veel makkelijker om ja te zeggen tegen je vader als vader. Hem te nemen zoals hij is. En dan ontstaat er pas echt ontspanning. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *