White widow

Vorige week belde een vriendin met een vraag: hoe kwam ze aan medicinale cannabis voor haar moeder met chronische pijn? De huisarts wilde het niet voorschrijven. Haar moeder moest maar een paracetamol of ibuprofen nemen. Ze was onlangs met ernstige (pijn)klachten opgenomen in het ziekenhuis waar de medisch specialist haar een hoge dosis oxycodon had voorgeschreven, een zeer verslavende opiaat. Waaraan ze natuurlijk verslaafd was geraakt. Eenmaal thuis was ze op eigen initiatief met veel moeite afgekickt. En nu had ze dus wel weer pijn. Altijd. Met zitten, met staan, met slapen.

Tja, zei ik: “Probeer nog eens bij de huisarts. Er zijn ook hele goede cannabisapotheken in Nederland, die je moeder kunnen begeleiden en ook je huisarts kunnen adviseren.” Maar daar kwamen ze dus niet verder. De huisarts geloofde er niet in. Dus het tweede deel van mijn advies ging over de coffeeshop, internetsites en cannabis social clubs. Geen medicijnen van de betere randomised, double-blind placebo controlled trial settings. Maar ze werken wel.

Steeds meer mensen gebruiken medicinale cannabis tegen pijn, om zich meer te ontspannen, om beter te slapen. Onderzoek wijst uit dat door het gebruik van medicinale cannabis chronische pijnklachten afnemen en dat gebruikers de reguliere pijn- en slaapmedicatie, vanwege de onaangename bijwerkingen afbouwen. 

Inmiddels slikken ook zo’n miljoen Nederlanders op doktersvoorschrift zeer verslavende opioïden met sterke bijwerkingen.Deze opioïden worden wel vergoed door de verzekering en kosten de patiënten dus niks, maar zijn mede van invloed op de enorme stijging in de zorguitgaven. Medicinale cannabis zou een goed alternatief kunnen bieden. Als gezegd, het werkt en het is niet duur. Om de gevestigde zorgverleners te overtuigen van de weldaad, is wel wetenschappelijk onderzoek nodig. Zodat ze leren van de mensen die tevreden zijn over de medicinale cannabis die zij gebruiken. Zodat ze leren welk product goed werkt voor welke aandoening. En zodat ze leren hoe combinaties van reguliere en alternatieve pijnstilling in de praktijk uitwerken. 

En mijn vriendin? Zij heeft inmiddels ‘white widow’ in de coffeeshop gehaald en heeft met een beschrijving van internet zelf olie voor haar moeder gemaakt. Haar moeder reageert supergoed op de wietolie. A zeven euro vijftig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *