Trots

We zaten in dezelfde trein. Hij vroeg me hoe het met me ging. Ik vertelde hem hoe ik gegrepen was door het systemisch werk en dat ik daar zo graag mee bezig ben. Dat ik mijn praktijk aan het opbouwen ben en dat het niet voelt als werk maar als een vervulling. En hij? Goedgoed, groot bedrijf, machines, personeel, google findability, investeringen, groei, cash flow. Ik knik. En adem lang uit. Het valt stil. Dan vertelt hij me met een zachte stem dat er veel is geïnvesteerd en dat het spannend is of de klanten wel komen om de machines te huren. Ik zeg, we kunnen het wel even opstellen? Ik grut wat in m’n tas en vind lippenstift, labello en zonnebrand.

Bij systemisch werk zet je representanten in die staan voor personen of voor dingen. In dit geval werd de lippenstift ‘de klanten’. Ook zette hij zijn bedrijf neer (labello) en de machines (zonnebrand). Daarmee geeft hij mij informatie over zijn innerlijke beeld. Niet hoe we het met ons hoofd zien, of het graag willen zien, maar een beeld vanuit een veel dieper weten. Ik vroeg hem hoe het daar op die plek met de klanten ging. Heel goed zei hij, maar ze kijken de wereld in, weg van de machines en het bedrijf. Ik zou wel willen dat ze onze machines zouden zien en wat dichter bij ons bedrijf kwamen te staan. Daar, in de trein, werken we een tijdje met de lippenstift, de labello en de zonnebrand tot er balans ontstaat en verbinding. Hij kijkt er een tijd naar. Ik weet dat hij zijn bedrijf ziet en zijn machines en zijn klanten. Dan mikt hij mijn spullen terug in mijn tas en kijkt een hele tijd uit het raam.

Ineens zucht hij diep, zakt onderuit en ontspant zichtbaar. Jaaaa, zegt hij. Dat betekent ook wat voor mij: ik hoef niet meer zo hard aan het bedrijf te trekken en me zorgen te maken. Ik vraag hem, wat is er nu nodig? Hij zegt: trots! We hebben trots nodig! Geen stress! We hebben een mooi bedrijf en mooie machines. De klanten willen dat! Zijn ogen stralen en zijn charme vult de hele treincabine. Ik zie zelfvertrouwen en ontspanning in plaats van stress en zorgen. 

Als ik een machine zou willen huren, zou dat zeker bij hem zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *